De opdracht: voorzitter van organisatie telefonisch interviewen en text online plaatsen met afbeelding. Dit was één in een reeks interviews over vrijwilligerswerk voor online magazine Toekomt.nl.

Tineke Franssen (67) is voorzitter van Zijweg, een organisatie die zich inzet voor de slachtoffers van huiselijk geweld. Tineke: ”Huiselijk geweld speelt nog altijd en veroorzaakt zoveel leed. Maar het is niet normaal. En je kan er wat aan doen.”


”Bij Zijweg proberen we vrouwen weer in hun kracht te zetten. We geven veel praktisch advies, maar het is belangrijk dat ze de eigen regie in handen houden. We organiseren regelmatig Empowerment-dagen. Op zo’n dag zijn er workshops en voorstellingen. Lotgenoten van huiselijk geweld kunnen met elkaar praten, hun verhaal kwijt. Ze worden ook een beetje verwend, krijgen een goodybag met make-up en tips. Vaak lijkt het alsof ze 10 kilo lichter weggaan dan ze kwamen.”

“De politie wil graag naar de Empowerment-dagen komen. Ze willen met mensen praten om te kijken wat er mis is gegaan, zodat ze huiselijk geweld beter kunnen gaan aanpakken. De goede wil is er. Ze nemen ons serieus. Graag zou ik met Jeugdzorg en familierechters hetzelfde traject in gaan.

“Als het zover komt dat ouders uit elkaar gaan, kan het oude idee dat kinderen recht hebben op beide ouders niet altijd opgaan. Beide partners moeten zich aan hun afspraken houden. Als dat niet gaat is – eventueel tijdelijk – eenhoofdig gezag nodig. Dat geeft tijd zodat de situatie tot rust kan komen. Op het ogenblik slaat Jeugdzorg op tilt als je zegt dat eenhoofdig gezag in sommige gevallen een oplossing is. Gelukkig wordt er steeds meer naar onze argumenten geluisterd. Langzaam komt er een verschuiving in het beleid.”

Kinderen vooropstellen

“Ik benadruk altijd dat we de belangen van kinderen voorop moeten stellen. Zelfs als ze niet geslagen zijn, zijn ze medeslachtoffers. De huidige stand van zaken verhoogt hun trauma alleen maar. Jeugdzorg hoort beide ouders aan. Dat lijkt misschien fair, maar soms er sprake is van verslavingsproblematiek of persoonlijkheidsstoornissen. Zo iemand lijkt in de buitenwereld uiterst charmant en overredend, maar thuis is hij een tiran… Het is intiem terrorisme. Wij hebben de indruk dat Jeugdzorg dit niet altijd doorziet.”

“We krijgen veel vragen via de website van Zijweg. Ook steeds meer van mannen. De vrouw die de infomails beantwoordt doet dat al jaren en is buitengewoon goed. Verder hebben we ongeveer twintig vrijwilligers. Laatst hadden we twintig aanmeldingen van vrouwen die lotgenotengroepen willen leiden, en zes voor bestuursfuncties. Het is prachtig om te zien dat ook mensen met een voltijdbaan en kinderen thuis toch hun schouders er onder zetten.”

“Zelf werk ik tussen de vier en de twintig uur per week voor de instelling. Ik ben een van de weinigen die naar buiten kan komen. Voor andere vrouwen is dat soms nog steeds niet veilig. Sinds januari ben ik als voorzitter het gezicht van Zijweg. Ik probeer het probleem bespreekbaar maken. Je hoeft je er niet voor te schamen. Huiselijk geweld komt in de beste families voor en er is vaak niets aan doen. Niemand is gemaakt om vernederd te worden.”

Weer lekker in haar vel

“Op moeder zijn na heb ik nog nooit zo veel voldoening gehaald uit iets wat ik doe. Laatst vertelde iemand me: ‘Door jou ben ik erachter gekomen wat er vroeger gebeurd is. Ik heb me laten behandelen en voel me nu eindelijk lekker in m’n vel.’ Ze zag er zelfs veel beter uit. Dat doet me goed. Ik wil dan ook zoveel mogelijk naamsbekendheid werven voor de organisatie. Wat zou het mooi zijn als over vijf jaar mensen zeggen: ‘Zijweg? O ja, die doen zoveel tegen huiselijk geweld’.”