De opdracht: een artikel voor Toekomt.nl, een online magazine voor actieve 55-plussers. Dit is één in een reeks artikelen over sporten en bewegen met duidelijke do’s en don’ts om lezers naar de website te trekken.

Walking Football is de nieuwste sport voor 6o-plussers. Steeds meer professionele clubs en amateurverenigingen richten een Walking Footballploeg op. Já, het heeft wat weg van voetbal. Maar de bal is lichter, het doel kleiner en je mag zeker niet rennen! Het gaat vooral om samen lachen en gezelligheid.

Je zou misschien denken dat Walking Football alleen iets is voor de meest gedreven voetbalfan, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Bij de Old Stars van Leusden heeft zelfs 90 procent van de spelers nooit eerder gevoetbald. In Leusden zijn ze in 2013 met Walking Football begonnen. Het team telt 12 leden die tussen de 65 en 80 jaar zijn. Ongeveer de helft van de spelers zijn dames. Na de inloop met koffie, begint de wekelijkse training met een grondige warming up. Daarna wordt er geoefend en ook in partijvorm gespeeld. Dankzij de lichte bal worden er veel goals gescoord: wel 12 tot 15 per potje. Na de training blijven de meesten nog een kopje koffie drinken. De coaches gaan het hele jaar door: ’s zomers op het veld (en in het clubhuis) van voetbalvereniging Roda ’46, ’s winters in de sportzaal. Voor de spelers is er geen enorme verplichting. Misschien verandert dat als ze binnenkort beginnen met wedstrijden! Maar Walking Football is vooral een laagdrempelige manier om aan teamsport te doen en met nieuwe mensen kennis te maken.

Do’s

  1. Trek een paar sportschoenen aan. Maar maak je verder geen zorgen over kleding. Sportkleding wordt aanbevolen, maar je kunt ook in je gewone kleren meedoen.
  2. Praat eens met je huisarts. Vooral voor mensen met overgewicht of diabetes kan een teamsport als Walking Football een uitkomst zijn, want er is minder kans op afhaken dan wanneer je in je eentje sport. Door de aangepaste regels is de kans op blessures laag.
  3. Neem het initiatief. Nog geen Walking Football bij jou in de buurt? Neem dan contact op met je gemeente of de voetbalclub in je buurt. Die zijn verplicht om sport voor ouderen te bevorderen. Bovendien is er veel steun van de KNVB, de Eredivisie en de overheid voor nieuwe Walking Footballteams.

Don’ts

  1. Niet rennen dus. Dat is best wennen in het begin, want het voelt vanzelfsprekend om achter de bal aan te hollen, of hem juist zo snel mogelijk tegemoet te komen. Maar ja, het betekent wel minder blessures. Trouwens, ook zonder rennen krijg je volop beweging.
  2. Niet keepen. Er is geen vaste keeper zo dat alle leden van het team zich over het veld blijven bewegen. Diegene die in het doel springt als een tegenspeler erop schiet mag de bal ook niet in de hand pakken.
  3. Verwacht geen traditioneel voetbal. Het aantal spelers wordt bepaald door het aantal deelnemers: bijvoorbeeld 5×5 of 6×6. De grote van het speelveld wordt per potje aangepast. Verder moet de bal laag ingespeeld worden, is er zo min mogelijk lichamelijk contact, en spelen dames en heren gewoon samen.